موزه‌های اطراف میدان امام خمینی

موزه‌های اطراف میدان امام خمینی + مسیر دسترسی

میدان امام‌خمینی یا همان میدان توپخانه, در سال 1284 به دستور امیرکبیر در تهران ساخته شد و از آن روز تا به الان شاهد وقایع تاریخی و فرهنگی متعددی بوده. این میدان با الهام از معماری رنسانس و نوزایی طراحی شده. خیابان امام‌خمینی امروزی, در گذشته با نام‌های خیابان سپه, خیابان باغ‌شاه و یا حتی خیابان مریض‌خانه در بین تهرانیان شهرت داشته‌است. میدان امام‌خمینی در طول تاریخ محل برگذاری بسیاری از وقایع و رویدادهای مهم تاریخی از جمله تجمعات مشروطه‌خواهان بوده, وجود ساختمان‌های مهم تاریخی و فرهنگی ازجمله مجلس سنا(مجمع تشخیص مصلحت نظام امروزی) یکی از دلایل این اهمیت تاریخی است. این خیابان از شرق به میدان امام‌خمینی (توپخانه) و از غرب به اتوبان یادگار امام کشیده شده‌است. در سال 1304 نخستین بانک با سرمایه ایرانی تحت عنوان بانک پهلوی قشون در این خیابان دائرشده‌است.

در ادامه این مقاله از مهدی نحوی (کارآفرین برتر حوزه گردشگری)  قرار است تا موزه‌های اطراف میدان امام خمینی را به شما معرفی کنیم . این فضا ایده‌ای نو برای تهران‌گردی است. 

معرفی موزه‌های اطراف میدان امام خمینی

شما برای رفتن به موزه‌های اطراف میدان امام خمینی گزینه‌های مختلفی را پیش رو دارید. پس بیایید تا با هم یک گردش متفاوت را شروع کنیم  شما را با انواع موزه‌هایی که در این منطقه قرار دارند آشنا کنیم تا با توجه به علاقه خود بهترین گزینه را برای گردش انتخاب نمایید..

1. ساختمان بانک شاهی

موزه‌های اطراف میدان امام خمینی: ساختمان بانک شاهی

بنای تاریخی که امروزه به اسم ساختمان بانک‌شاهی درضلع شرقی میدان امام خمینی تهران (توپخانه سابق) شهرت دارد, درواقع در سال 1308 با تلفیق هنر معماری ایرانی و رمانسک توسط سلسله قاجار ساخته شده‌است و عمارت‌خورشیدی اولین نام این ساختمان بود. در سال 1268, بانک‌شاهی توسط رویتردر این ساختمان پایه‌گذاری شد و در سال 1381 به ثبت در آثار ملی رسید. امروزه این ساختمان تحت عنوان ساختمان تاریخی موزه بانک تجارج فعالیت می‌کند.

2. موزه استاد علی‌اکبر صنعتی

بهترین گزینه برای تهران‌گردی وموزه‌گردی, قطعا همین میدان امام خمینی تهران است. بناهای قدیمی بسیار زیادی از جمله همین بنا که امروزه به موزه استاد علی‌اکبر صنعتی شهرت دارد از دوره قاجار به یادگار گذاشته شده‌است. این موزه در ضلع غربی میدان امام خمینی (توپخانه سابق) واقع شده و برای نمایش آثار فاخر مجسمه‌ساز و پیکرتراش ایرانی علی‌اکبر صنعتی امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرد. در طبقه اول این موزه تابلوهای نقاشی از هنرمندان مختلف به نمایش گذاشته شده‌است .

3. موزه پست و تلگراف

در هر گوشه از میدان امام خمینی ساختمان قدیمی به‌چشم می‌خورد که نشان از قدمت این مکان در تهران دارد, موزه پست و تلگراف امروزی که در ضلع جنوبی این میدان واقع شده‌است یکی از چند ساختمان کهن قاجاری در این محل است و توسط معمار برجسته گرجستانی در سال 1313 ساخته شده‌است. در این موزه با به نمایش گذاشتن ابزار و اشیا ارتباطی و مخابرات از نمونه‌های نخستین گرفته تا مدرن و امروزی, سیر تحول و پیشرفت این صنعت در ایران نشان داده شده‌است.

4. گذر گردشگری باب همایون

موزه‌های اطراف میدان امام خمینی: باب همایون

برای گشت و گذار در دنیای تهران قدیم خیابان امام خمینی یکی از بهترین گزینه‌هاست زیرا تفریحات گوناگونی را پیش‌رو خواهیدداشت. بازدید از خیابان‌هایی که خاطرات را میان سنگ‌فرش خود جای داده‌اند , ساختمان‌های قدیمی و حتی چشیدن غذاهای لذیذ در کنار موسیقی گوش‌نواز شمارا با جنبه متفاوتی از تهران آشنا می‌کند. باب همایون یکی از قدیمیترین و مشهورترین خیابان‌های تهران است که مفهوم تازه‌ای به زندگی شبانه و مزه‌گردی در پایتخت داده‌است نیز در مجاورت خیابان امام خمینی است. غرفه‌های صنایع دستی و برگذاری مراسمات رقص و آواز سنتی ایرانی حال و هوای متفاوتی از تهران را برای بازدیدکنندگان گذر گردشگری باب همایون فراهم کرده‌است.

باب همایون کجاست؟

5. سردر با‌غ‌ملی

یکی از کهن‌ترین بناهای تهران که نمادی از این شهر نیز هست همین سردر باغ‌ملی است که در ضلع شمالی خیابان امام خمینی (سپه سابق) واقع شده و از دوره فتحعلی شاه قاجار, سال 1304 به جا مانده‌است. این ساختمان توسط جعفرخان معمار کاشانی طراحی و ساخته شده‌است. در سال 1376 این بنای تاریخی در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

6. وزارت امورخارجه ایران

کاخ شهربانی سابق سال 1315 در میدان امام خمینی ساخته شده و بعد از انقلاب تحت مالکیت نیروی انتظامی ایران بوده و در سال 1381 به سازمان امور خارجه ایران واگذار شده‌است, یکی دیگر از چند بنای پراهمیت در میدان امام خمینی است. اولین وزیر امور خارجه ایران میرزا عبدالوهاب نشاط اصفهانی بود, از مرداد 1403 تا کنون سید عباس عراقچی این وظیفه را برعهده دارد.

7. موزه ملی ایران

موزه‌های اطراف میدان امام خمینی: موزه ملی

موزه ملی که به‌آن لقب موزه مادر را داده‌اند یکی از برجسته‌ترین آثار تاریخی در خیابان امام خمینی است. این موزه اکنون در دو بخش موزه ایران باستان و موزه دوران اسلامی فعالیت می‌کند و آثار بی‌نظیری را برای بازدیدکنندگان به نمایش گذاشته. ساخت این بنا که خود به تنهایی جلوه زیبایی دارد در سال 1329 به پایان رسیده‌است.

سفرنامه مهدی نحوی : کارآفرین برتر حوزه گردشگری

8. میدان حسن‌آباد

میدان حسن‌‌آباد امروزی در تقاطع خیابان امام خمینی (سپه سابق) در قدیم با نام‌های گوناگونی مثل میدان هشت گنبدی و یا حتی میدان پهلوی به این میدان اشاره می‌کردند. این میدان بخش مهمی از بافت تاریخی و فرهنگی تهران قدیم است که هنوز هم با جستجو در بافت قدیمی این محله می‌توانید حس و حال تهران قدیم را برای خود زنده نگه‌دارید.

9. خانه‌موزه مقدم

عمارت قاجاری در خیابانامام خمینی تهران, شاید این جمله یک پارادوکس به نظر برسد اما نشان از قدمت تاریخی این محله در پایتخت دارد. مالک و طراح این عمارت محسن مقدم, بنیان‌گذار و استاد برجسته دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود و با الهام از هنر و معماری اصیل ایرانی ای ساختمان را ساخته‌است. امروزه از این بنا برای نمایش آثار هنری مختلف و برگذاری نمایشگاه‌های هنری استفاده می‌شود همچنین در محوطه آن یک کافه, آماده پذیرایی از بازدیدکنندگان است.

10. موزه ملی قرآن کریم

در محوطه کاخ مرمر, خیابان امام خمینی تقاطع ولی‌عصربه دستور فرح دیبا ساختمانی تحت عنوان فرهنگسرا بنا شد که بعد از انقلاب به موزه ملی قرآن کریم تغییر پیدا کرد و در آن آثار گران‌بهایی چون نسخه‌های قدیمی و کهن از قرآن کریم و آثار هنری قرآنی ارزشمندی برای بازدید مردم به نمایش گذاشته شده‌است.

11. کاخ مرمر

موزه‌های اطراف میدان امام خمینی: کاخ مرمر

وجود کاخ مرمر از علل اهمیت تاریخی و سیاسی خیابان امام خمینی (سپه سابق) است. این بنا در طول سال‌های 1355_1357 به عنوان موزه‌ای برای شناخت بیشتر مردم از رضاشاه پهلوی با اسم موزه پهلوی بازگشایی شد, آثار هنری و دستاوردهای این خاندان سلطنتی در این محل برای بازدید عموم قرار داشت و بعد از انقلاب توسط نهادهای مختلف حکومتی مدیریت می‌شد. این بنا در طول تاریخ کاربری‌های متفاوتی از جمله دفتر مسئولان عالی رتبه قوه قضائیه, مجمع تشخیص مصلحت نظام و دفتر علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی داشته‌است. در تاریخ بهمن 1398, بار دیگر درب‌های این ساختمان تحت عنوان موزه کاخ مرمر به‌ روی مردم باز شد.

دسترسی برای موزه‌های اطراف میدان امام خمینی

برای دیدن موزه‌های اطراف میدان امام خمینی لازم است تا بهترین راه را برای رسیدن به این منطقه انتخاب نمایید. ما در ادامه انواع روش‌های دسترسی را به شما معرفی خواهیم کرد.

1. دسترسی به خیابان و میدان امام خمینی با مترو

ایستگاه متروی امام‌خمینی(ره)

ایستگاه متروی حسن‌آباد

ایستگاه متروی دانشگاه امام‌علی(ع)

ایستگاه متروی رودکی

ایستگاه مترو میدان حر

2. دسترسی به خیابان و میدان امام خمینی با اتوبوس

ایستگاه اتوبوس امام‌خمینی(ره)

ایستگاه اتوبوس اسکندری

ایستگاه اتوبوس شکوفه

ایستگاه اتوبوس آموزش و پرورش

سخن پایانی

خیابان و میدان امام خمینی, درگذشته نام و القاب متفاوتی داشته و در فراز و نشیب‌های تاریخی ایران همیشه نقش پررنگی ایفا کرده‌است. این خیابان طیف متنوعی از جاذبه‌های شهری و فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی را درخود جای داده‌است, از همین رو این خیابان از محبوبیت و شهرت زیادی در بین مردم برخوردار است و بلندای این تنوع تا زندگی شبانه و متفاوت در باب‌همایون ادامه پیدا کرده‌است و مطمئنا انتخاب شما برای یک روز خاطره‌انگیز در تهران خواهد بود.

این مقالات را نیز مطالعه کنید:

مکان‌های ناشناخته تهران

سوغاتی‌های تهران چیست

با دوستامون کجا بریم تهران؟

بهترین موزه‌های تهران

اشتراک گذاری مطلب

Share

مقالات مرتبط

Related